Meer over latten

Er zijn nogal wat verschillende soorten latten. Op sommige kan je alleen dichte stenen kwijt. Anderen hebben ruimte voor zowel dichte als open stenen. Ook zijn er latten waarin je de fiches kwijt kan. Soms onder een scharnierend deksel. Soms in open bakjes. Onderstaande doorsneden geven een kleine indruk van de diversiteit van latten.
Ze zijn er zelfs, maar jammer genoeg niet in mijn verzameling, in de vorm van een Chinese puzzel. De rubriek Bijzonder bevat een all-in-one set van 4 latten met opslagruimte voor de stenen.

latten 1 rasterlatten 2 raster

latten 3 raster

De gebruikte materialen variëren. Meestal zijn latten van hout. Zelfs van balsahout. Ze zijn dan gelakt of geschilderd. Vaak 1x rood voor de oostenwind en 3x zwart. Het hout wordt ook gecombineerd met celluloid, plastic en metalen afscheidingen. Latten van plastic komen eveneens voor. Die zijn dan redelijk modern.

Bij nogal wat latten zijn er voorgelijmde stroken met puntentelling opgeplakt. Soms, extra leuk voor een verzamelaar, zitten die stroken er nog ongebruikt bij.

Omdat er bij veel Mah Jongg spellen geen latten werden geleverd waren ze los te koop en zaten dan in een eigen verpakking. In mijn collectie komen trouwens nogal wat, meestal Westerse, spellen voor waarbij latten van hout, blik of karton letterlijk zijn ’inbegrepen’: ze zitten in de doos zelf.

latten 4 raster


< Terug