Meer over Bamboe

Alleen-bamboe is nu eenmaal goedkoper dan been-plus-bamboe. En dat zie je niet alleen aan het materiaal maar vooral ook aan de gravering van de stenen. Die is meestal, op een enkele uitzondering na, aan de grove kant.

De Bamboe 1 stenen uit mijn Bamboe-collectie tonen aan dat de Chinese graveerders nogal vrijmoedig hun gang gingen met de Pe-Ling. Want met uitzondering van de ondefinieerbare plant(?) op de zwarte steen en de standaard pauw en kraanvogel, gaat het vooral om vreemde vogels die waarschijnlijk op lokale mussen zijn gebaseerd.

Bij de andere spellen is de variatie op Bamboe 1 beduidend minder groot. In feite zijn in mijn verzameling de varianten van die steen ondervertegenwoordigd. Er zijn veel pauwen en kraanvogels. En ook een enkele bamboespruit en bamboestengel.  Maar jammer genoeg ontbreken onder meer de uilen en de unieke karpers.

peling samen raster
Bamboe stenen zitten in dozen van allerlei materialen. Een heel enkele keer in rozenhouten kistjes. Vaker in Chinese of Westerse blikken. En vooral in kartonnen, wel of niet met stof beplakte dozen.

dozen samen raster

< Terug